Zelfstandigheid

Zelfstandigheid

Zelfstandigheid is in staat zijn om onafhankelijk te zijn van een ander, om zelfstandig keuzes te maken en verantwoordelijkheden op te pakken. Op eigen benen staan.

Zelfstandigheid is een begrip dat nauw verbonden is met zelfredzaamheid en beide eigenschappen zijn van cruciaal belang om later als volwassene aan de maatschappij te kunnen participeren.

Een zelfstandige leerling is sterk in zelfoplossend denken, is kritisch naar zichzelf op een positieve wijze en staat open voor verandering en verbetering.

Streven naar een grote zelfstandigheid en naar een hoog verantwoordelijkheidsgevoel is een proces dat zich over meerdere jaren spreidt. De school ontwikkelde een leerlijn waarin leerlingen kunnen oefenen en getraind worden op weg naar autonoom denken en handelen. Van instrueren en bijsturen in een eerste graad naar overleggen en samenwerken in een tweede graad tot loslaten in de derde graad. Deze eigenschap is van groot belang voor zowel leerlingen die in het werkveld terecht komen als voor diegene die verder studeren.

©2024 Campus De Beuk Aalter
powered by
We maken gebruik van cookies. Door deze website te blijven gebruiken gaat u hiermee akkoord.
Akkoord Meer over onze cookies